NURSING HOME TURKEY

THE BUILDING TAKES ITS CONCEPTUAL INSPIRATION UPON ABSTRACT AND PHYSICAL FACTORS, UNLIKE WELL-KNOWN CONCEPTS. CONCEPTS FOR SIMILAR BUILDINGS USUALLY DRAW UPON CLASSIC BUT ACCURATE VALUES SUCH AS PROVIDING A PEACEFUL LIFESTYLE FOR THE OLD, MAKING THEM FEEL AT HOME AND HELPING THEM TO FORGET THEIR SOLITUDE. AT THE START OF THIS PROJECT, THESE VALUES HAVE BEEN THE BASIS FOR CREATING THE CONCEPT, BUT WITH THE SIGNIFICANT ADDITION OF AN ELEMENT; “TO STAY IN A CARE HOME IS NOT AN EXCLUSION NOR REFUSAL, BUT A PRIVILEGE. THEREFORE, THE DESIGN PHASE BEGAN WITH RESPECT TO THIS PRIVILEGE.
THE LAYOUT OF THE BUILDING HAS BEEN ARRANGED IN RELATION TO “SLOPING TERRAIN”, “SCENERY” AND “SOUTH AND EAST DIRECTIONS”. THE LINES OF THE TERRAIN HAVE BEEN EXPLORED AND THE FIRST MASS IN THE MIDDLE OF THE LAND APPEARED IN THE SHAPE OF A TRIANGLE. OTHER LINES FOLLOWED THIS “TRIANGULAR MASS”, AND INITIAL SKETCHES REVEALED A ROUGH LAYOUT OF THE BUILDING; TAKING INTO ACCOUNT VIEWS OVER THE LANDSCAPE AND THE WAY SUNBEAMS HIT THE BUILDING.